Patay-kastély - Abaújszántó - KASTELYOK.COM

Patay-kastély

A Patay-kastély 1820 körül épült nagyon szép környezetben, klasszicista stílusban. Nagyobbrészt földszintes, míg a középső hangsúlyos rész emeletes. A kereszttömbök két végén timpanonok zárják le a tetőt. A középső tömb végfalain egy-egy, kőkonzolokon nyugvó erkély ugrik ki a hátsó oldalon látható, félköríves nyílású loggia elé. A középső tömb végfalain egy-egy, kőkonzolokon nyugvó erkély ugrik ki a hátsó oldalon látható, félköríves nyílású loggia elé. A tömb homlokzata előtt nagyméretű terasz található, amelyre a kertből kétoldalt vezet föl lépcső. Az északnyugati homlokzat timpanonjában még látható a címerpajzs. A II. világháború után kollégiumként funkcionált, majd az abaújszántói tsz hasznosította, ám lassan a pusztulás határára jutott.Forrás: Historicgarden


Saját tapasztalataink

2016 októberének végén jártunk itt. Nekem személy szerint nagy kedvenceim a romok fényképezés szempontjából, persze szomorúsággal tölt el a múlt szépségeit ilyen állapotban látni. Ebből az épületből szerintem kastély már nem lesz soha, a tetők, födémek beszakadva, a pince boltozata is beomlott egy helyen, habár az egyik helységben kicserélték a födémet, de reménytelen. Bemenni az épületbe életveszélyes, bármi leszakadhat, leomolhat. Egyébként az út mellett egy nem lezárt területen található a kastély, megtekinthető.


A kastély eladó

A kastély klasszicista stílusban építették fel az 1820-as években. Jellegzetessége a bejárati oldal második szintjének magasságában ívelő 'diadalív'. Mindegyik homlokzatát emeleti erkélyek és timpanonok díszítik. A 10 szobás kastély jobb szárnya alatt 450 m2-es pince húzódik. 1945 után az épületben tsz-irodákat és kollégiumot alakítottak ki. A már romos kastélyt próbálták megóvni, 1983-ban kijavították a födémet és a tetőszerkezetet. A kastély napjainkban kihasználatlanul, magányosan áll, állaga folyamatosan romlik. A kastély ősparkja ősfákkal, hársfa sorral, kocsányos tölgyekkel, vadgesztenye fákkal a hozzá vásárolható szomszédos telken van. Közmű szolgáltatás jelenleg nincs az épületben.

Ingatlan alapterülete: 800m2
Épület összterülete: 2100m2
A földterület mérete: 2100m2

Bővebb információért kérjük keressen minket!